SEJARAH
Sekolah ini ditubuhkan pada 02.10.1946 bersama dengan hari kelahiran Bapa Kemerdekaan Negara India mendiang Mahatma Ghanti. Ahli-ahli jawatankuasa parti Kongres Cawangan Duria Tunggal pada masa itu berusaha untuk mendirikan sebuah sekolah pondok dengan 20 orang murid dan seorang guru bernama En. V. P. Palaniandy.

Pada peringkat awal sekolah ini dimulakan disebuah rumah kepunyaan Murugappan Chettier dengan sewa RM3.00 sebulan selama 3 tahun. Kemudian pada 10.10.1949 sekolah ini dipindahkan ke suatu bangunan baru kepunyaan seorang cina.

Dengan usaha sama jawatankuasa MIC dan seorang pegawai hal ehwal buruh di Jabatan Buruh Melaka En. Narayanan telah mendirikan satu bagi sekolah ini. Bagi usaha ini beberapa orang tempatan dan orang berkenamaan seperti En. C.M. Seth, Pengelola Sekolah Tamil Melaka En. S. Jesudason, keluarga Kochappan Nair dan YAB Ketua Menteri Melaka En. Ghaffar Bin Baba telah memainkan peranan penting untuk menjayakan projek ini. Dalam tahun 1961 sebuah tapak tanah dengan luas 1a.1r.06p telah diberikan kepada kerajaan oleh mendiang V.P. Palaniandy pengasas dan Guru Besar sekolah ini. Kerajaan telah mendirikan tiga buah bilik darjah.